Ser du etter webhotell? Sjekk sammenligningen av webhotell på delt hosting.

Hjelp med domene

Det er viktig å velge et bra webhotell til websiden, men det er like viktig, hvis ikke viktigere, å velge et bra domene. Domenenavnet du velger vil nemlig være knyttet til websiden din, uavhengig av hvor du har webhotell. Ofte kommer man i situasjoner der man ønsker å bytte webhotell, men fortsatt ønsker å beholde sitt domene.

Å bytte webhotell er ikke like vanskelig som å bytte domene. Grunnen er at jo flere som linker til deg, desto mer trafikk vil du få til websiden din. Alle linkene peker til domenet, samt. at alle som synes websiden din er nyttig vil ha domenenavnet i sine favoritter eller huske det.

Bytter du webhotell, kan du bare knytte ditt eksisterende domene til det nye webhotellet. Skal du på en annen side bytte domene, så faller all markedsføringen du har gjort for websiden din ofte i vasken. Brukerne dine må forholde seg til en ny adresse, og du må rebrande hele nettstedet ditt. Velg derfor et riktig og godt domene fra første stund, slik at du slipper disse fallgrubene.

TLD og domene

TLD står for top level domain, og eksempler på TLD er no, com, net og org. Men det finnes mange flere, eksempelvis dk, se, us, info og is. Mens noen av disse er landsspesifikke TLD, som no (Norge), se (Sverige), dk (Danmark) og us (United States), så er noen internasjonale, feks com, net, org og info.

Valg av TLD bør være i tråd med innholdet på nettstedet, hva nettstedet handler om og hvem det er ment for. Her er noen tips for hva du bør tenke på for å velge best domene til ditt nettsted.

no domene

Krav for å få et no-domene: Et organisiasjonsnummer fra Brønnøysundsregistrene gir deg muligheten til å registrere et no-domene. Har du ikke et organisasjonsnummer, så må du enten skaffe deg et ved å registrere en organisasjon eller et firma.

Folk omgår ofte dette kravet ved at de spør folk som allerede har et organisasjonsnummer om å få låne deres, for så å registrere seg et no domene slik. Men pass på! Når du registrerer et no-domene på denne måten, så er det objektet (aksjeselskapet, firmaet, organisasjonen) som har organisasjonsnummeret som eier domenet. Derfor er det veldig viktig at du stoler på personen som gir deg sitt samtykke til å bruke org.nummeret.

Landsspesifikke TLD er sjelden nyttig for brukere utenfor landegrensene. Derfor er det viktig at du kun velger et no-domene dersom du utelukkende retter deg mot norske nettbrukere.

com, net og org domene

Det er forøvrig ikke noe problem å ha et com, net eller org domene selvom du retter deg mot norske nettbrukere. Norske besøkende vil kanskje tilgodese litt mindre kredabilitet ved førsteinntrykk, men leverer du bra innhold, så vil tvilen de fikk raskt forsvinne.

Ofte er det com som er best, net er er sterk etterfølger og org til slutt. Sistnevnte er primært ment som et TLD for organisasjoner, men de blir likevel brukt til andre ting også. Et problem er at folk ofte glemmer ditt TLD, dersom du bruker org og net. De begynner med å prøve com, dernest net og til slutt org.

Andre TLD

TLD som info kan selvsagt også brukes, men disse er vanskeligere for brukere å huske. Mye fordi de ikke er så utbredt. TLDet info ble forøvrig laget for nettsteder med informasjon, men dessverre var prisen på denne typen domene lav, og dermed begynte spammere å bruke det til formål som gjorde det lite ansett.

Vi vil komme til å se en fremvekst av mange nye TLD fremover, og kanskje endres ting på sikt, men nå er det com, net og org som gjelder.

Langt domene VS kort domene

Ved registrering av domene kan du bruke fra 2 til 67 tegn, bokstaver eller tall. Et kort domene er utvilsomt mer verdifullt enn et langt domene. Men, som du vil se, finnes det ingen regel uten unntak.

Vi går først gjennom litt info om korte domene, deretter litt om lange domene og konkluderer.

Korte domenenavn

Korte domenenavn er sjelden ledig. Det er ikke ofte man finner et domenenavn på to-tre stavelser, og finner man det så kan det være en god idé å registrere det. Om ikke til eget bruk, så for å selge det videre til noen som har bruk for det.

En historie om korte domenenavn: For mange år siden, da internett såvidt begynte å bli kommersialisert i Norge hadde VG domenet vg.no og Dagbladet domenet dagbladet.no. Redaksjonen i Dagbladets var fortvilet, fordi VG fikk flere lesere og mer trafikk fortere enn Dagbladet. For å teste en hypotese registrerte Dagbladet det korte domenet db.no. Hypotesen var at nettbrukere var for late til å skrive inn dagbladet.no, og derfor gikk til vg.no i steden. Det er uvisst om det korte domenenavnet gjorde noe med trafikken til Dagbladet, men de eier fortsatt db.no.

Lange domenenavn

Fordelen med et langt domene er at man kan kryddre det med viktige søkeord- og fraser som er relevant for innholdet på nettstedet. Et domene med viktige søkeord vil nemlig få gratis drahjelp i søkemotorene, dvs få bedre ranking. Bedre ranking betyr naturligvis mer målrettet trafikk til nettstedet ditt, hvilket er bra.

En annen grunn til at lange domene kan være bra, er at de ofte er lettere å huske for brukerne.

Bindestrek i domene

Det er best å unngå bindestrek i domenet, men hvis du må, så må du. Dog anbefales det ikke å bruke mer enn én bindestrek i et domenenavn, da man ofte får et spammy-lignende domene, type mine-beste-bokanmeldelser.com. Da er det bedre om domenet er minebestebokanmeldelser.com eller enda bedre; bestebokanmeldelser.com

Domene med æ, ø og å

Internett er i konstant utvikling og domene med æ, ø og å blir mer og mer vanlig. Hvis ditt nettsted fokuserer på en søkefrase som inneholder æ, ø eller å, så kan det være lurt å registrere to domenenavn, ett uten æ, ø og å, der man bytter ut bokstavene med a, ae og o. Feks bøker.com & boker.com

Dernest peker man domenet bøker.com til boker.com. Her sikrer du deg mot en fremtidig og konkurrerende nabo på domenenavnet bøker.com. Hvis det skulle bli ekstremt vanlig med æ, ø og å i domenenavnet, kan du også, med få enkle grep, bytte hoveddomene og fortsatt beholde brukerne dine.