Hva er webhost, webhosting, webhotell og domene

Her er en oversikt over ulike uttrykk og begreper som hjelper deg å finne frem i skogen over forskjellige webhoteller og hostingtjenester levert av webhoster.

Hva er et webhotell

Et webhotell er et webområde hvor du kan lagre nettstedet, slik at det er tilgjengelig på internett. Webhotell leveres av en webhost, ofte i kombinasjon med et domene (hva er et domene?). Overføring av websiden fra din lokale datamaskin til webhotellet, skjer som oftest via FTP (hva er FTP?). Webhotell kalles ofte for hosting, webhosting og web hosting. Mange skriver også web hotel og webhotel.

Primært finnes det fire forskjellige typer webhotell, eller mer korrekt sagt; hosting. Variantene av hosting er som følger:

1. Colocation
  2. Dedikert server
  3. Virtual Private Server (VPS)
  4. Delt hosting (Shared hosting)

Videre kan hostingen deles i to. Delt hosting og dedikert hosting. På førstnevnte, colocation og dedikert server, har du dedikert webhosting. På sistnevnte, VPS og delt hosting, deler du naturligvis ressursene på webserveren med andre brukere. Du vil lære mer om dette lenger ned i artikkelen.

Hva er colocation

Colocation innebærer at du eier en egen server og leier plass til den i et datasenter. Co-location er altså betegnelsen på selve plassen og bandbredden man leier i datasenteret. Videre har datasenterene ofte svært raske internettlinjer, og medarbeidere som sitter vakt døgnet rundt. Hvis det skjer noe galt med serveren din, vil du kunne ringe vakttelefon, slik at de kan ordne problemet for deg. Videre er gode datasentere brannsikret og tyverisikret.

Med colocation trenger du ikke å dele ressursene på serveren din med noen, i tillegg kan du finne et nytt datasenter og flytte serveren din dit, uten å emigrere alle data over på en ny server.

Priser på colocation ligger forholdsvis høyt, og colocation krever også at du har erfaring med serverdrift.

Hva er dedikert server

I motsetning til colocation trenger du ikke en egen server for å få dedikert server (ofte kjent som dedicated server). Dedikerte servere står som oftest utplassert i datasentere og leies ut til foretak og personer som ønsker dette.E

En dedikert server gir mer kontroll over hva som er installert på serveren, og du trenger ikke å dele ressursene på tjeneren med andre brukere. Hvis du finner et nytt datasenter, vil du ofte måtte kjøpe en ny dedikert server der, for så å flytte alle data over på den. Dog kan leie av en dedikert server gi deg mer fleksibilitet mhp valg av server. Du kan nemlig leie en bedre server, uten å måtte kjøpe en ny.

Prisen på dedikerte servere ligger, i likhet med colocation, forholdsvis høyt, og forutsetter at du kan drifte serveren selv.

Hva er Virtual Private Server (VPS)

Med colocation og dedikert server har du stor kontroll over både hardware og software på serveren. Dessuten trenger du ikke å dele ressursene på den med noen andre. Dog vil en virtuell privat server kunne by på noen av de samme mulighetene som en dedikert server kan. Her er hvorfor:

En virtual private server er en virtuell privat server. Det vil si at det for deg ser ut som om du har serveren helt for deg selv, mens det i virkeligheten er flere VPS på samme maskin. Altså deler du maskinen og ressursene på den med andre. Det positive er at du har mye fleksibilitet. Det negative er at du må dele ressursene med andre.

Prisen på VPS er lavere enn på både colocation og dedikert server, men forutsetter at du kan drifte de viktigste serverprosessene selv.

Hva er delt hosting

De fleste webhoteller kommer under kategorien delt hosting (også kalt shared hosting). Delt hosting foregår ved at webhosten som tilbyr webhotellene administrerer serveren. Det innebærer at fleksibiliteten på delt hosting er lavere enn på de tidligere nevnte alternativene. Til gjengjeld kreves det mindre kunnskap om drifting av servere for deg.

Delt hosting innebærer også at mange brukere websidene sine på samme maskin, og dermed deler man på ressursene. Ofte vil webhosten se til at ikke noen brukere legger heft på mer ressurser enn gjennomsnittet, og hvis det skjer se til at ressursbruken stopper. Dog er delt hosting en kostnadseffektiv måte å selge webhotell på, og dermed er konkurransen stor og webhotellene billige.

Funksjonaliteten og brukervennligheten på webhotell hos webhoster som tilbyr delt hosting har også økt betraktelig de siste årene. Blant annet kan du installere blogg eller webside med ett klikk, og administrere e-postkontoer også videre direkte mellom web.

For de aller fleste lønner deg seg å begynne med et webhotell under delt hosting. Én av grunnene er at du får billig webhotell, én annen er at du slipper å administrere serveren selv. Hvis du etterhvert vil få behov for mer kontroll over programvaren på serveren, så lønner det seg å gå over til en dedikert server eller colocation senere.

Hva er en webhost

En webhost er en leverandør av hosting. Hosting innebærer som vi har drøftet tidligere; colocation, dedikert server, VPS og delt hosting.