Webhotell for bedrift

Webhotell for bedrifter trenger ikke nødvendigvis å være forskjellig fra webhotell for privatpersoner. Det er krav til funksjonalitet, stabilitet, kontroll og liknende som setter standarden for hva slags webhotell som passer for et foretak.

Her er en temmelig grundig gjennomgang av hva du bør tenke på forut for valg av webhotell til firmaet.

Stabilitet, sikkerhet og backup på webhotell

Sikkerhet og backup av filer på webhotell
En viktig ting er for firmaer som skal publisere noe på nett er oppetid. Webhotell for firma bør ha god oppetid. Med god oppetid menes det at hosten som leverer webhotellet garanterer hvor stabilt det er. Her står det mer om oppetid på webhotell, og hvor viktig oppetidsgarantier er.

Husk også at sikkerheten er viktig på webhotell for foretak. Du sitter kanskje på kundedata og andre sensitive personopplysninger, og at disse opplysningene ikke kommer på avveie er ditt ansvar. Sørg derfor for å velge en seriøs leverandør.

Like viktig er backuprutinene til webhosten. Du vil både ta backup av filene selv, og sikre at hosten du er hos gjør det samme. Det er forferdelig om hele inntektsgrunnlaget skulle forsvinne fordi man ikke tar sikkerhetskopi av filer og databasen på webhotellet.

Støtte på webhotell

MySQL

Et publiseringsverktøy krever at webhotellet firmaet bruker støtter database, to eksempler på databaseservere er MySQL og MSSQL. Disse brukes for lagring av data, og du trenger kun MySQL eller MSSQL.

PHP

Avhengig av hva slags programmeringsspråk publiseringsverktøyet eller nettstedet ditt er programmert i, trenger du en "script-motor" som tolker de dynamiske skriptene. De vanligste scriptspråkene er PHP, CGI/Perl eller .NET/ASP.NET (for prosessering av websider).

De fleste webhotell støtter PHP og har MySQL database, og det holder i de fleste tilfeller. Feks har samtlige webhotell i sammenligningen som minimum støtte for både MySQL og PHP, men også andre av de nevnte standardene.

Velger du derimot å lage statiske sider, dvs kun bruke HTML og CSS, så trenger du verken støtte for database eller et dynamisk skriftspråk (PHP el.l).

Spør oss om hjelp for å finne best webhotell

Hvis du er i tvil om publiseringsverktøyet du har valgt støttes på et webhotell du vurderer, ta kontakt med hosten og spør om det fungerer. Du er også hjertlig velkommen til å spørre webhoteller.no. Vi er meget behjelpelige med å finne riktig hosting, men forklar grundig hva du skal gjøre på webhotellet, slik at det blir enklere å hjelpe deg.

To typer nettsted for foretak

Vi skiller primært mellom to typer nettsteder. Det ene er et eksempel der webhotellet kun skal hoste en enkel hjemmeside, i det andre tilfellet skal det driftes en nettbutikk.

Merk at nettbutikk kun er et eksempel her. Det kunne like gjerne verdt et forum/community eller liknende som var avgjørende for bedriften. Klikk på det alternativet som passer for ditt foretak, for å lese mer om hvilket webhotell som kan egne seg. Dog kan det være lurt å lese hele artikkelen, det går nemlig en "råd tråd" i den.

Webhotell for bedrift med enkel hjemmeside

Hvis bedriften skal ha en enkel hjemmeside på webhotellet, så holder det med et billig webhotell. Enkelt og greit et webhotell som kan brukes av privatpersoner såvel som foretak. Typiske eksempler på infosider som passer på vanlige webhotell er:

• Info om hva firmaet driver med og hvordan foretaket skiller seg fra konkurrentene i samme bransje
  • Kontaktside med adresse, kart, telefonnummer og epost-skjema
  • Brosjyrer og annet reklamemateriell for nedlastning
  • Kundereferanser og bilder av tidligere prosjekter

Det eneste kravet er at webhotellet støtter kjøring av et publiseringsverktøy (gitt at du vil bruke et publiseringsverktøy for å lage websiden din).

Webhotell for firma med nettbutikk

Hvis fortaket skal selge tjenester eller produkter fra en nettbutikk, blir det fort flere krav til hostingen. Dette går mer på stabilitet og oppetid, da de fleste nettbutikkene kjører på webhotell med PHP og MySQL. (Igjen, kontakt webhosten når du har bestemt deg for publiseringsverktøy).

Raske webhotell med god oppetid er viktig for bedrifter med nettbutikk

Har man mye nedetid, går man glipp av salg. Dessuten kan billige webhotell fort bli trege, og jo tregere nettbutikken er, desto færre salg får du.

Valg av hosting for nettbutikk er ikke like enkelt bestandig. Skal du ha en liten nettbutikk med få produkter, så holder som oftest et vanlig webhotell i massevis. Skal du derimot ha hundrevis av produkter i nettbutikken, stilles det fort flere krav til webhostingen. Her er noen alternativer.

Webhotell for bedrifter uten IT-kompetanse

Hvis du ikke har greie på serveradministrasjon selv, eller har råd til å ansette en konsulent som kan ta seg av det: kjøp en managed server. Det innebærer at webhosten administrerer serveren for deg. Du må likevel oppdatere nettbutikken din o.l. Det er kun serveradministrasjon (oppdatering av webserver, databaseserver, operativsystem osv) hosten gjør for deg ved managed hosting, ikke selve webutviklingen og administrasjon av nettstedet.

Det billigste er en VPS (Virtuell Privat Server), tett etterfulgt av dedikert server og colocation. Mer om disse emnene lærer du i denne artikkelen om webhosting. Du kan få managed hosting både på VPS, dedikert server og colocation hos endel hoster, men det koster selvsagt ekstra for en slik tjeneste.