Ser du etter webhotell? Sjekk sammenligningen av webhotell på delt hosting.

Oppetid på webhotell

Webhotell på server koblet til internettDe fleste webhotell kommer med en oppetidsgaranti. Her skal vi se litt på hva oppetid (uptime) er, og hvordan det henger sammen med nedetiden webhotellet kan ha over ett år.

Oppetid på webhotell

Oppetid (uptime) er et tall som angis i prosent. Oppetiden beskriver hvor lenge webhosten garanterer at webhotellet er online over et lengre tidsintervall.

Videre gis oppetiden på webhotell i tall som 99%, 99,12%, 99,9%, 99,99% og 99,991% – det kan være vanskelig å se at det er stor forskjell på de forskjellige oppetidene, så la oss se hvor lang nedetid det egentlig kan bli på webhotell med disse oppetidsgarantiene.

Nedetid per år

Nedetid kan ha forskjellige årsaker. Det kan være hardware feil (maskinvare som må byttes ut), feil på software eller andre ting som gjør serveren utilgjengelig på internett. Oppetidsgarantien gis ofte på bakgrunn av data hosten har om holdbarheten på hardware, og statistikk på nedetid fra tidligere år.

I tabellen nedenfor har vi tatt utgangspunkt i webhotell med forskjellige oppetidsgarantier. Du ser klart og tydelig hvor mye oppetiden har å si for hvor stabilt webhotellet er. (I ett år er det 8760 timer, og nedetiden er rundet av til nærmeste minutt).

Oppetid og stabilitet på webhotell
Oppetidsgaranti Nedetid per år
99% 87 timer og 36 minutter
99,12% 77 timer og 5 minutter
99,90% 8 timer og 45 minutter
99,99% 53 minutter nedetid
99,999% 5 minutter nedetid

Her ser vi altså at med 99% oppetid, er det fare for at websiden din er nede i 87 timer og 36 minutter per år. Hvilket blir over 3 dager og 15 timer! Hvis du driver en nettbutikk, kan du tape ganske mange penger på så lang tid. Tenk om nedetiden finner sted i rushet!

Stabilt webhotell med god oppetid

Håpet er at du tenker både én og to ganger på oppetiden etter å ha lest dette! Det billigste webhotellet er ikke alltid det beste, og husk at uavhengig av hva oppetidsgarantiene som blir gitt er, så er det vanskelig å kontrollere at oppetiden som blir garantert faktisk leveres.

I brukernes tester av webhotell blir stabiliteten og oppetiden rangert av tidligere kunder. Sørg for å velge et webhotell med god oppetid, det er veldig viktig!