Ser du etter webhotell? Sjekk sammenligningen av webhotell på delt hosting.

Billig webhotell

Test av webhotell fra One

Anmeldelse:
Webhotell fra One

Brukerens testresultater

Stabilitet og oppetid

5

Kontrollpanel

4

Kundeservice

5

Pris og verdi

5

Jeg har hengt meg på bloggbølgen og kjøpt et billig webhotell fra one. Webhotellet passer perfekt for mitt bruk, men løsningen har sine begrensninger. Her skal jeg ta opp det jeg er kritisk til, og hva jeg synes er bra med hostingen. Anmeldelsen er ser kanskje kritisk ut, men helhetsinntrykket og erfaringen min er som du vil se veldig god.

Siden jeg visste at jeg ikke trengte så mye plass i begynnelsen, valgte jeg det billigste webhotellet til 10 kroner per mnd. Det de ikke nevner er at ved kjøp av webhotell må man også registrere eller flytte eksisterende domene til deres webserver. Videre er prisen på domene er høyere hos one enn hva man finner hos andre webhoster. En annen ting er at vi må betale 100 kroner i etableringsgebyr. Synes alt dette kommer veldig dårlig frem i markedsføringen. Det positive er at man kun betaler etableringsgebyret én gang. Så går du for det billigste webhotellet, så blir det summa-sumarum 220 kroner i året for webhotell og domene, og det er billig, når man får 3 000 megabyte med lagringsplass. Det er jo ganske stort webhotell.

Fri trafikk, ikke helt

En ting one skryter av et at de gir fri trafikk på alle webhotellene sine, men de er frekke nok til å sette en grense likevel. Slik definerer de den: "Vi tilbyr imidlertid ikke våre kunder å ha sin downloadside hos oss. En download-side er en side hvor hvert treff genererer mer enn 1 MB trafikk." Siden jeg ville være helt sikker på hva de mente med "treff" i denne sammenhengen, tok jeg kontakt med kundeservice på chat. Der snakket jeg med en trivelig danske som definerte det slik (loggen ble sendt til min epost, og jeg har oversatt svarene til norsk):

Logg fra kundeservice ang. fri trafikk

Spørsmål: Hei, jeg lurer på hvordan dere definerer et treff, siden dere har en begrensning på 1 MB i gjennomsnitt per treff på deres webhotell.
Svar: Vi tillater ikke såkalte download-sites. Disse defineres som sider der gjennomsnittlig hitstørrelse er mer enn 1 MB. Hits kan egentlig tolkes som elementer. Hvis du har en side med én video og to bilder som besøkes av én bruker, så vil denne bestå av fire hits. Ett for selve siden, ett for videoen og to for bildet. Den gjennomsnittlige størrelsen av disse fire elementene må ikke overstige 1 MB. Gitt at elementene har følgende størrelse:
  • Side: 0,1 MB
  • Bilde #1: 0,5 MB
  • Bilde #2: 0,4 MB
  • Video: 14 MB
Så vil vi få 3,75 MB i gjennomsnittlig størrelse på elementene, og dermed noe vi ikke kan tillate. En generell regel er at store filer, feks over 10 MB ikke er å anbefale, siden gjennomsnittet har en større sjanse for å komme over 1 MB.

Kommentar til hitkvoten

En måte å omgå denne begrensningen på er da å sørge for at du har mange små treff per side for å senke gjennomsnittsstørrelsen. Feks kan du sette inn enormt mange pixelbilder (1x1 piksler) på websiden, og dermed senke gjennomsnittet dramatisk. Nå vet jeg ikke om dette er noe one ville akseptert, men det er lov å prøve seg. Du vil uansett ha loven på din side, da du handler i tråd med kontrakten. Skulle det bli noe problemer, kan du alltids kreve pengene tilbake.

Kontrollpanel

Kontrollpanelet på webhotellet ser slik ut etter at du har logget inn.

Kontrollpanel for webhotell hos one

Herfra kan du administrere alt som henger sammen med webhotellet, fra epost til passord, DNS og statistikk. Du kan sette opp fotogalleri og blogg med få klikk, og hvis du ikke har FTP, kan du overføre filer til webhotellet med FileManager. Sistnevnte krever at du bruker internet explorer, hvilket jeg synes er teit. Dette er likevel ikke noe stort problem, fordi jeg bruker FTP når jeg sender filene mine til webhotellet. Dette trekker litt ned.

Jeg bruker heller ikke bloggen fra one, men har installert min egen basert på WP, derfor er ikke bloggoppsettet hos one aktuelt for meg. Det gikk forøvrig knirkefritt å lage wordpress blogg på domenet.

Ja, og grunnen til at man har Google AdWords i kontrollpanelet, er fordi man får en kupongkode på 400 kroner fra Google ved kjøp av webhotell. I så måte får man egentlig betalt for å kjøpe webhotell og domene. Google gir vel bort dette, fordi man skal lære seg å bruke AdWords, bli avhengig av trafikken og fortsette å betale for trafikk, hehe. For de som ikke vet det: AdWords er annonseringsprogrammet til Google.

MySQL administrasjon

Aberet med administrasjon av databasen er at de ikke tillater CLI, command line interface, eller annen form for pålogging til den. For meg er dette hemmende, siden jeg liker å bruke MySQL administrator for å administrere databaser. Det er mest i forbindelse med koding av egne ting jeg bruker det, så ikke noe gigantisk problem for "vanlige brukere". De færreste er noen gang inne i databasen, siden diverse publiseringssystemer tar seg av alt sånt.

Men det funker fint å administrere den med nettleseren, for de tilbyr phpMyAdmin. Det er jo veldig bra, bevare meg vel. De har sikkert valgt denne løsningen fordi mesteparten av kundene aldri er inne i MySQL uansett, men likvel har de villet gi oss muligheten til å gjøre endringer i den. Smart nok det, siden man slipper å lære seg SQL eller installere noe på PCen for å koble seg på.

Konklusjon

Dette ble en lang test, og jeg tror jeg har dekket det meste. I alle fall det jeg har erfart. Nå gir jeg karakterer ut fra prisen her, så til tross for alle punktene jeg er kritisk til, så er det likevel et veldig billig webhotell. Kundeservice er bra, for de svarer helt ærlig på alt man måtte finne på å spørre om. (Stakkars folk, hehe) Oppetid har jeg ikke noe å utsette på, tror de er ganske påpasselig med stabiliteten der i gården. De har jo tross alt mange kunder, og skulle noe forsvinne, så blir det nok kjapt mye mas på mail og chat! Vil si webhotell fra one egner seg for de fleste som bare vil ha noe basic.

Hvis du er ute etter et litt mer fleksibelt webhotell derimot, så vil jeg ikke anbefale one. Dette er webhotell for "den gemene hop", og det har de lyktes med å få til.

Trykk her for å gå til One.

Denne testen av One er skrevet av en bruker. Her kan du lese flere tester og mer om webhosting fra One.

Bedre webhotell fra utenlandske webhoster

Jeg har aldri hatt noe med One i sammenheng med webhotell å gjøre, og etter å ha lest denne testen, kommer jeg neppe til å få noe høyere ønske om å skaffe meg tjenester derfra heller. For meg virker det som tjenesten de tilbyr er SVÆRT begrenset og lite tilpasset noen som vil drifte sin egen hjemmeside på en tilfredstillende måte.

At de begrenser trafikken på måten de gjør, er ett godt tegn på at man bør holde seg unna. One er helt klart som nevnt i testen for "den gemene hop" men også der vil jeg tro at den som vil lage en rimelig enkel side vil få problemer etter kort tid.

Mitt tips er: Hold dere unna alt som er av norske, svenske, og danske tilbydere av webhotell, og søk heller litt rundt. Med mindre man er svært avhengig av dedikert server, kan man feks, skaffe seg nærmere en terra for syvhundre kroner i året uten noen begrensninger på hverken trafikk, FTP, mail, eller Mysql. Ei heller koster det noenting å hoste ubegrenset med domener og legge de på samme webhotell. Norske tilbydere av webhotell er SVÆRT dyre til sammeligning.

Grei host

I mine øyne en helt grei host. Har den selv, og har ikke vært borti noen problemer med den enda. Vet at en del klager over at trafikken blir strupet om man har stor trafikk, men det kan ikke jeg bekrefte eller avkrefte, da jeg ikke har hatt så store mengder med trafikk på min side. 

Go one.com go

Jeg brukte one.com sine løsninger. og det er noe jeg ikke angrer på. Jeg drev med blogging og publisering av bilder. Dette var helt på hobby basis. Til mitt bruk var dette helt topp. 

To forskjellige webhoster one og rigrag

Jeg har vært/ er kunde hos to forskjellige webhoster, jeg.

Retrocandy.org er hostet av rigrag.com. Rigrag er en billig, men flott host for litt mer avanserte brukere (som har lyst på noe bra (har cpanel og greier) for en sykt billig penge).

Det forrige domenet mitt var hostet hos one.com. Syns one.com er en grei host for de som ikke vil ha noe avansert.
Hvis du er interessert i å vite det, da...

Hilsen Nadia

Si opp webhotell fra one

Dette gjelder oppsigelse av webhotell fra one, og er viktig informasjon for alle som har kjøpt eller skal kjøpe webhotell fra dem.

One sender faktura 60 dager før webhotellet og domenenavnet går ut. Hvis du vil fortsette å ha webhotellet og domenenavnet, så må du selvfølgelig betale. Dette skjer automatisk, da det er vanlig å ha webhotell og domene over flere år.

Hvis du skal si opp webhotellet, så må du si ifra om dette 35 dager før fornyelsen av webhotell & domene. Prosessen er som følger:

  1. Kontakt webhosten via chat på websiden eller send en epost og si du vil si opp.
  2. Du mottar da en epost med en link til en webside hvor du kansellerer avtalen om webhotell og hosting.
  3. Du mottar en kvittering på epost. Denne forteller at webhotellet og domenenavnet er oppsagt.

Hvis du sier opp hostingen, men skulle finne på å ombestemme deg, så må du skrive tilbake til support og be dem reaktivere avtalen.

Det er selvsagt lett å glemme når tid man skal si opp, derfor kan det være lurt å legge inn varsling på mobilen. Sett varslingen til 50 dager før webhotellet fornyer seg, så har du litt tid til å overveie om du fortsatt vil ha hosting, eller om du vil fortsette abonnement.

Skriv ny kommentar